Schimbare radicală pentru toți românii cu centrale termice de apartament: cât timp ai să faci investiția
Un nou studiu de piață dezvăluie tendința următorilor ani în materie de încălzire în locuințe. Se pare că banalele centrale de apartament, pe care aproape toți le avem în casă, vor fi înlocuite cu dispozitive mult mai ecologice.
Studiul despre care vorbim a fost realizat de către grupul Freedonia pe piețele din Vestul Europei, însă specialiștii în sisteme termice susțin că datele obținute acolo sunt relevante și pentru restul regiunii. Practic, putem să credem că această tendință de dispariție a centralelor clasice de apartament va avea loc și în Europa de Est, pentru că Uniunea Europeană și-a asumat angajamente climatice ambițioase pentru următorii ani, iar acestea sunt adoptate în numele tuturor țărilor membre, nu doar al celor din Vest.
Conform studiului citat, se pare că vesticii au început deja să facă tranziția către alte sisteme de încălzire a locuințelor.
Centralele de apartament dispar văzând cu ochii
Europa de Vest a fost în mod tradițional o piață deosebit de mare pentru centralele termice, cererea regională reprezentând 34% din totalul global în 2020, pe fondul temperaturilor mai scăzute.
Clasicele centrale de apartament, așa cum le știm și noi, sunt scoase ușor, ușor din uzură și sunt înlocuite cu dispozitive ecologice, mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. Este vorba despre pompele de căldură.
Experții estimează că, până în 2025, UE își va intensifica eforturile pentru ca oamenii să facă această schimbare.
De asemenea, viitorul va mai veni și cu alte schimbări importante în viețile românilor. Experții în energie cred că perioadele pe care le traversăm acum, marcate de scumpiri accentuate la facturi, vor responsabiliza cetățenii și îi vor determina să aloce o mai mare importanță felului în care consumă resurse.
„Lumea va începe să fie mai atentă cum gestionează consumul termic pentru că facturile cresc după liberalizarea preţului la gaze. Vom începe să mai punem o haină în plus, să ne interesăm care este temperatura la care nu ne îmbolnăvim şi vom fi atenţi la facturi. Trebuie făcut un calcul: cât plătesc la energie şi cât plătesc la doctor. Cred că va creşte interesul pentru instrumente de control al căldurii. În urmă cu zece ani, nimeni nu se gândea să îşi termoizoleze casa şi am avut ierni mai grele decât avem acum. Astăzi, treci cu maşina prin sate şi observi că toată lumea îşi termoizolează casele. Orice criză înseamnă căutarea de noi soluţii“, explică Emilia Cerna Mladin, preşedinte al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.